Een school met historie

Clement Guillaume Jean van Maasdijk werd op 9 augustus 1885 in Den Haag geboren als zoon van een Haagse bankier. Zijn moeder, Elizabeth Hanekuik, was van Friese afkomst en kwam oorspronkelijk uit Harlingen. De jonge Clement volgde na de lagere school een opleiding tot technisch ingenieur aan de Machinistenschool in Amsterdam. Hier ontwikkelde hij zijn voorliefde voor techniek.


De vliegsport won zijn hart toen hij voor het eerst in z'n leven in augustus 1909 de Franse aviateur Lefebre bij Den Haag zag vliegen. Vanaf dat moment leefde de Haagse domineeszoon nog maar voor een passie: de eerste vliegende Nederlander worden.

Van Maasdijk nam les op de vliegschool van de vermaarde Bleriot in het Zuid-Franse Pau, kocht voor 15.000 gulden een Sommer tweedekker (met hulp van zijn gefortuneerde vader) en legde op 22 juni 1909 (in z'n tweede vliegtuig; het eerste was gecrasht) het vliegexamen af. De Aero Club de France reikte hem op die gedenkwaardige dag brevet nr. 130 uit.

Van Maasdijk gaf op 31 juli 1910 een demonstratie in Heerenveen  in een Sommer-tweedekker . Meer dan 4.000 mensen aanschouwden zijn vlucht. Bijna zes minuten hield hij het vliegtuig in de lucht en bereikte een hoogte van maximaal 120 meter. Een gedenkwaardig moment voor de toeschouwers
  
Een korte vliegcarriere van nog geen maand vond voor de ogen van zijn verloofde een tragisch einde. Na demonstraties in Heerenveen en Den Haag vindt Van Maasdijk, tijdens een proefvlucht bij Arnhem, op 27 augustus 1910 de dood. Op 30 augustus 1910 wordt de vliegenier op de begraafplaats Moscowa te Arnhem ter aarde besteld. 

Het is  dus meer dan 100 jaar geleden dat Van Maasdijk boven Heerenveen vloog!